donderdag 27 februari 2014

Marina

Ik geef het maar direct toe: als het om boeken van Zafón gaat, ben ik bevooroordeeld. Toe nu toe heb ik vier boeken van hem gelezen die ik allemaal geweldig vind. De laatste heb ik net uitgelezen: Marina. In de recensie preview van vorige week was ik al erg enthousiast over dit boek. Nu ik het heb uitgelezen, ben ik nóg enthousiaster. Zafón heeft opnieuw een mysterieus boek geschreven vol bijzondere zinnen en de prachtigste metaforen. 

Het boek dat over de 15-jarige Oscar gaat, speelt net als veel van Zafóns boeken af in de kleinere straten van Barcelona. Het is begin jaren tachtig en Oscar zit op een internaat. Tijdens zijn vrije uurtjes dwaalt hij graag rond door de straten van Barcelona. Dan komt hij bij een huis terecht waar hij naartoe wordt gelokt door prachtige muziek. Op die manier leert hij de aantrekkelijke Marina en haar vader Germán kennen. Een vriendschap ontstaat tussen de drie personen. Wanneer Marina op een dag een mysterieus tafereel laat zien aan Oscar, raken ze betrokken in een gevaarlijk avontuur.

Zafón is een meester in het vertellen van verhalen en van de eerste pagina tot aan de laatste pagina hing ik aan zijn lippen. Door drukte lukte het mij niet door te lezen waardoor ik een week deed over de eerste honderd pagina's. Dit maakte me enigszins ongedurig, want ik wilde zo graag doorlezen! Toen ik op een middag een klein beetje tijd had, ben ik op de bank gaan zitten met een grote kop thee en een lekker dekbed. De bedoeling was dat ik een uurtje zou lezen, maar ik ben niet meer opgestaan tot ik het boek uit had. 

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het verhaal aanstaat. Het is vrij mysterieus en fantasie wordt niet geschuwd. Ikzelf houd juist wel van dat fantasievolle, maar ik kan me inbeelden dat niet iedereen laaiend enthousiast is over dit verhaal. Het is daarom ook een verstandige zet geweest van de uitgever om het als Young Adult uit te geven. In dit 'genre' lijkt fantasie meer toegestaan dan in volwassenen romans. Het boek kan hierdoor zowel in de YA-kast als op de literatuurtafel worden geplaatst. Over de kaft voel ik me een beetje dubbel. Enerzijds vind ik het een prachtige kaft, lekker mysterieus met mooie vlinders. En vooral de touch vind ik geweldig. Een beetje stroevig. Aan de andere kant vind ik de kaft misschien iets te donker en te Young Adult-achtig (is dat een woord?) uitgegeven. Ik merk dat het boek bij ons in de winkel op de literatuurtafel niet echt snel wordt opgepakt. Misschien vinden mensen de kaft wel te mysterieus of staat deze hen niet aan. Het is een vrij harde kaft, in die zin dat rood en zwart flink met elkaar contrasteren. Voor jongeren vind ik dat top, voor het publiek dat het YA-genre ontgroeid is (kan dat?!), had het wellicht beter uitgegeven kunnen worden op de wijze waarop Zafóns bekendste boeken (De schaduw van de wind, Spel van de Engel en De gevangene van de hemel) zijn vormgegeven. 

Mijn oordeel
Houd je van spannende, mysterieuze boeken en schuw je geen fantasieverhalen? Dan zeg ik: ren naar de boekwinkel en begin vandaag nog te lezen. Ik heb enorm genoten van dit boek en ben hierdoor ook nieuwsgierig geraakt naar Zafóns andere YA-boeken. Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen en zal aankomende tijd zeker aangeraden worden in de winkel. 

Sterren: 4.5 (uit 5)

Marina
Carlos Ruiz Zafón
Uitgeverij Signatuur
Prijs €17,95

6 opmerkingen:

 1. Ik ben gek op Zafón's boeken. Dit is de enige die ik nog niet heb gelezen, maar hij staat wel op m'n plank :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een aanrader! Hij leest heerlijk en sleurt je mee naar de donkerste plekken!

   Verwijderen
 2. Ik ben fan van zijn boeken, misschien moet ik deze ook maar eens lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke recensie. Ik heb meerdere boeken van hem gelezen en vind ze leuk. Op mijn website (www.ikvindlezenleuk.nl) staan bijvoorbeeld recensies van 2 andere YA-boeken van hem. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook fan van zijn boeken, deze ken ik nog niet en ga ik zeker lezen. Heb je de Nevelprins al gelezen? Ook een young adult boek van he, geweldig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, die heb ik nog niet gelezen. Ik ben er inmiddels wel heel erg nieuwsgierig naar geworden! Hij staat zeker op mijn to-read lijstje. (Ik ga hem direct toevoegen op Goodreads, altijd handig!)

  Ik raad je aan deze zeker te lezen. Hij is echt prachtig! Veel plezier alvast!

  BeantwoordenVerwijderen