donderdag 11 september 2014

Ik heb Guus Kuijer ontmoet!

Ik heb het jullie denk al 100 keer verteld, maar ik schrijf dus mijn scriptie over Guus Kuijer. Gister was hij bij Boekhandel Bloemendaal - een leuke boekhandel, zeker de moeite waard om een keer rond te neuzen! - om een lezing te geven. Daar was ik natuurlijk bij, want dan kon ik mooi wat vragen stellen.


Nou ja, hapje.. Ik had flinke trek, laat ik het
daar maar op houden!
Van te voren heb ik een lekker hapje met mijn vriend gegeten bij 't Hemeltje, een eetcafé dat druk wordt bezocht. Om 20.15 begon meneer Kuijer met het voorlezen uit zijn tweede deel van De Bijbel voor ongelovigen. Ik was heel nieuwsgierig naar deze man, want ik houd me nu al een paar maanden intensief met zijn teksten bezig. Grappig is dat ik zijn teksten op zo'n andere manier lees dan hij ze voorleest. Ik moest helemaal mijn visie van lezen en betekenis bijstellen. Maar dat zegt Kuijer zelf gelukkig ook: lezen is interpreteren.

Nadat meneer Kuijer een ruim half uur had voorgelezen, kreeg men de kans om boeken te laten signeren. Ik had er zelf twee meegenomen en er ook eentje in de handen van mijn vriend geduwd zodat ik niet met drie boeken aan zou komen. Meneer Kuijer
keek wel een beetje verbaasd toen hij mijn boek zag: aan de zijkant staken wel vijftig verschillende bladwijzers uit in diverse kleurtjes. Ik begon een beetje te blozen en vertelde dat ik zijn werk uitvoerig had bestudeerd. Ik vertelde hem dat ik Hoe een klein rotgodje God vermoordde misschien wel zijn
indrukwekkendste boek vond, hoewel ik ook erg had genoten van Het doden van een mens. Opnieuw enigszins verbaasd vroeg hij mij of ik dat boek ook had gelezen, want dat waren toch wel wat zwaardere werken. Toen heb ik hem maar opgebiecht dat ik mijn masterscriptie over hem schreef. Gelukkig vond hij dat erg leuk. Ik was zelf een beetje bang dat hij het misschien 'in hokjes plaatsend' vond. 

Na het signeren was er tijd om vragen te stellen. Normaal gesproken ben ik tijdens de studie altijd de persoon die de meeste vragen stelt, maar nu zat er een (oudere) dame naast me die haar vragen bleef afvuren. Ik kon er bijna niet tussen komen. Deze dame had in één week tijd al zijn Bijbels voor ongelovigen gelezen en wist zelf behoorlijk veel van de Bijbel. Na wat wel een uur leek te duren, kreeg ik eindelijk mijn vraag er tussen door. Helaas was er een man aanwezig die - samen met de vrouw naast me - het onderwerp graag naar de hedendaagse tijd wilde brengen en hun eigen mening (en kennis) graag wilden laten horen. Hierdoor kon ik toch wat minder vragen stellen dan gehoopt, maar ach.. het was even goed een feest!
Toen de vragenronde voorbij was - die werd afgebroken omdat het inmiddels al over tienen was geweest - ben ik nog even naar meneer Kuijer toegelopen om nog snel wat vragen te stellen. Hij vertelde me dat hij wel een beetje op moest schieten, want hij moest nog een flink stukje naar huis terug. En wat bleek? Hij woonde maar een paar dorpen bij mij verderop! Dus: Ik mag binnenkort bij Guus Kuijer langskomen om mijn vragen te stellen! Wat ben ik blij!!

Heb jij wel eens een boek gelezen van Guus Kuijer? (Dat kunnen kinderboeken zijn maar ook boeken voor volwassenen)

8 opmerkingen:

 1. Ik voel je enthousiasme, zo leuk! Ik herken het gevoel dat je je helemaal verdiept in het leven en werk van één auteur. Wat gaaf dat je binnenkort in alle rust je vragen kunt stellen. Ik volg Guus Kuijer op Twitter, hij had een berichtje van mij een keer geretweet, ik was als een kind zo blij, haha. Ik wens je het beste met je scriptie, ik ben benieuw naar je verdere bevindingen en conclusies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke reactie Inge! Het is leuk om je in één persoon te verdiepen hè? Heb het ooit een keer gedaan voor Willem Bilderijk, maar Guus Kuijer is nog vele malen leuker :) (Zijn boeken spreken mij meer aan) In wie heb jij je verdiept?

   Bedankt voor je succeswensing! Ik ben ook benieuwd naar de verdere bevindingen.

   Liefs, Bibi

   Verwijderen
 2. Hallo Bibi, Wat een leuk stukje schreef je. Ik zie je zo weer voor me. Zoals je schrijft zo was je ook gisteravond. En dat is heel leuk! Dank voor je mooie complimenten, ook die voor onze buren, Café 't Hemeltje. Doe je Guus Kuijer de groeten als je gaat? Groet van Inge, een andere als hierboven al reageerde, van Boekhandel Bloemendaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Inge!

   Bedankt voor je compliment! Heel erg leuk om te horen. Ik zal niet vergeten de groeten over te brengen van u. Maar dan moet ik eerst dit niet vergeten: Marcel van Driel heeft mij gisteren gevraagd u de groeten te doen, maar dat las ik helaas pas toen ik alweer thuis was.

   Groetjes! Bibi

   Verwijderen
 3. Ooh Bibi, geweldig voor je! Wat leuk dat Guus Kuijer zo reageerde. Ik kreeg kippenvel toe ik het las, je schrijft met zoveel passie. Ik wens je veel succes met het opstellen van de vragen. Je scriptie zal nog veeeeel langer worden. Ik ben erg benieuwd!

  Ik heb zelf van Guus Kuijer "Het boek van alle dingen" gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne!

   Het boek van alle dingen is echt prachtig! Enerzijds zo triest, maar gelijktijdig ook zo hoopvol! Ik ga de vragen binnenkort maar opstellen, want ik wil eigenlijk volgende maand al afstuderen dus moet ik niet te veel gaan uitbreiden (wat waarschijnlijk toch wel een beetje gaat gebeuren)

   Tot spreeks! Liefs, Bibi

   Verwijderen
 4. Wat leuk! Ik had hem ook wel willen ontmoeten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet geeft hij binnenkort nog wel een lezing. Hij is vrij actief op twitter, dus als je hem volgt kom je het waarschijnlijk vanzelf te weten!

   Fijne dag!

   Verwijderen