maandag 22 september 2014

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had - Michiel Kamphuis

Gister was het Wereld Neushoorndag. De neushoorn is een bedreigd diersoort, mede doordat veel mensen denken dat de hoorn geneeskrachtige werking heeft. Mij werd gevraagd het boek Smoske, de neushoorn die er geen zin in had te recenseren om aandacht te vragen voor de neushoorn. Voor ieder verkocht boek gaat 2 euro naar het Wereld Natuur Fonds.

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had is de debuutroman van Michiel Kamphuis. Deze auteur heeft enige tijd op de ANWB alarmcentrale gewerkt, waar hij ideeën opdeed voor zijn boek. Het boek gaat over Smoske, een 3000 kilo wegende neushoorn, die op een dag vervoerd wordt in een aanhanger. Wanneer hij de kans krijgt breekt hij uit en begint hij aan een tocht door Europa, beginnende in Frankrijk. 

Kamphuis heeft veel informatie, die hij heeft opgedaan tijdens de periode die hij werkte bij de ANWB alarmcentrale, verwerkt in zijn boek. Soms levert dit grappige situaties op en soms gaat hij daar net te veel op door. Zo beschrijft hij de afkortingen die gebruikt worden bij de alarmcentrale. Ook namen worden afgekort, wat soms tot grappige namen leidt. Maar hij beschrijft naar mijn mening net iets te veel afkortingen die het boek iets vertragen.

Zodra Smoske uit de aanhanger ontsnapt, wordt hij achtervolgd door een scala aan mensen. Van zijn dierenarts tot aan Peter R. de Vries. Want z
odra Smoske uit de aanhanger breekt, komt hij korte tijd daarna op de auto van Peter R. de Vries terecht die natuurlijk een speurtocht op stelten zet om de neushoorn te vangen. Ook krijgt Smoske stropers achter zich aan. Leuk om te weten is dat Smoske echt bestaat: hij woonde tot 2006 in de Burger Zoo en is toen getransporteerd naar een dierentuin in Frankrijk. 

Smoske, de neushoorn die er geen zin in had wordt omschreven als een feel good boek. Het is inderdaad een vrolijk boek, al moet ik toegeven dat het niet helemaal mijn humor is. Maar dat mag niet de pret niet drukken, want met dit boek steun je het Wereld Natuur Fonds en daarmee de neushoorns die met uitsterven zijn bedreigd.


Smoske, de neushoorn die er geen zin in had
Michiel Kamphuis
€16,00 waarvan 2 euro naar het WNF gaat.

1 opmerking:

  1. De titel is wel erg grappig, maar als ik je review zo lees is het niet echt mijn humor/boek.

    BeantwoordenVerwijderen