vrijdag 12 september 2014

Wat vind jij van de nieuwe Sinterklaasliedjes?

Het zal jullie niet zijn ontgaan: Zwarte Piet is van kleur veranderd en de liederen zijn ontdaan van woorden als 'knecht' en 'zwart'. Ik las een artikeltje van het Algemeen Dagblad. Hierbij de link. 

Ik sta zelf dubbel ten opzichte van Zwarte Piet. Ik heb nooit ook maar één racistische gedachte gehad bij dit populaire publieksfiguur. Maar ik kan me voorstellen dat mensen een negatieve connotatie kunnen hebben. Dat Zwarte Piet nu een Kleurenpiet wordt, tja.. dat kan ook best leuk zijn. Al moet ik zeggen dat ik het jammer vind dat het schoorsteenverhaal dan wel wat gek wordt. Maar afijn.


Waar ik het over wil hebben is het nieuwe liedjesboek Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet. Met deze link kan je hem inzien. Dat de woorden knecht en zwart zijn veranderd begrijp ik in het kader dat (kleuren)Piet gelijk dient te zijn aan Sinterklaas. Maar ik moet toegeven dat ik het jammer vind dat sommige woorden zijn verdwenen uit de liedjes. Gedacht kan worden aan speculaas, suikergoed, maar ook schaatsen en pet. Waarom de oer-Hollandse schaatsen uit het lied verwijderen?

Ach, ik wil niet overkomen als een onwijze zeur en ik begrijp de achterliggende gedachte. Maar laat in elk geval de Hollandse speeltjes en etenswaren in het lied. Daar is toch niets mis mee?

Wat vind jij van de nieuwe liedjes?

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het belachelijk dat ze het verandert hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het erg jammer dat er zo juist zoveel nadruk op gelegd wordt. Dat een piet zwart is van de schoorsteen, en voor Sinterklaas werkt zoals papa voor meneer Janssen en mama voor meneer de Vries werkt, is veel makkelijker en normaler te verklaren dan een piet die groen is van ... nou, van iets, of zo. Het uitleggen legt volgens mij meer de nadruk op discriminatie voor (te) jonge kinderen voor wie het ineens verandert.

  Daarbij had ik zelf een switch naar de Oostenrijkse of Zwitserse - en meer Keltische - variant logischer gevonden. Wacht maar af, met dit soort veranderingen gaat het alleen maar meer een commerciëel ding worden. (Net als überhaupt met de muziek trouwens. Dat ze die liedjes veranderen maakt eigenlijk niets uit, kinderen leren alleen nog maar herriemuziek met een licht sinterklaassausje wat ik zo meekrijg)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, aan de ene kant snap ik dat het veranderd moet worden. Hoewel ik er zelfs niets racistisch aan vind (voor mij zit het er zo ingebakken als traditie), vind ik wel dat je rekening houden met anderen en als zo'n grote groep zich er blijkbaar vervelend bij voelt moet je daar rekening mee houden. Alleen de manier waarop slaat weer nergens op. Waarom inderdaad gelijk al die andere dingen ook weghalen? Zo ga je juist de verandering veel intenser maken en dat gaat weer des te meer commentaar oproepen. Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bespottelijk. Weet je wat die rat van een Passchier zei in het AD? Dat wij volwassenen "een voorbeeld moeten nemen aan de kinderen en wel open moeten staan voor een beetje verandering"
  Pardon?! een beetje?! Ons hele Sinterklaasfeest; een eeuwenoude traditie, wordt verziekt door de hysterische racisme/slavernij obsessie van Verene Shepherd, en meneer vind dat wij daarvoor open moeten staan?! Shepherd hoord thuis in het gekkenhuis, en Passchier ook. Overigens is het heel erg hypocriet van de VN om Zwarte Piet racistisch te noemen, terwijl in Iran 'Hajji Firuz', een zwarte figuur die zeker weten zijn oorsprong vindt in de slavernij, zogenaamd niet racisitisch is... De firguur Hajji Firuz wordt zelfs beschermd door de VN.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap de hele Nederlandse hetze rond Zwarte Piet niet, hier in Vlaanderen kraait er geen haan naar. Gelukkig maar, want ik vind het een beetje belachelijk, eerlijk gezegd. Zwarte Piet is toch niet zwart omdat hij Afrikaans is, maar van het roet in de schouw??? Of dat is toch wat ze mij altijd verteld hebben vroeger...

  BeantwoordenVerwijderen