dinsdag 29 april 2014

Zusje - Rosamund Lupton

Misschien heb ik het wel eens eerder genoemd, maar ik heb een beetje een hekel aan hit-boeken. Tuurlijk, ik lees heel veel boeken die al langere tijd in de top 100 staan, maar soms zijn er van die boeken die tijden in de top 10 staan en dan weet ik niet goed waarom. Tegelijkertijd vind ik dat van mezelf niet erg ruimdenkend, immers boeken die in deze top staan zullen het wel verdiend hebben. Maar zeg nou zelf, met grote regelmaat bestaat deze top uit Saskia Noort, Suzanne Vermeer en Esther Verhoef. Niets mis mee, maar een beetje afwisseling is dan ook wel weer leuk.

Eigenlijk begon ik hit-boeken een beetje te vermijden nadat ik Haar naam was Sarah had gelezen. Dit boek was zo’n verkoop hit en ik hoorde er veel positiefs over. Dus ik besloot het – inmiddels alweer een aantal jaar terug – ook te lezen. En in tegenstelling tot alle positieve berichten, vond ik het zo tegenvallen! Waar de meeste mensen het een boek vonden met veel plotwisselingen, vond ik het erg voorspelbaar. En ook het hoofdpersonage, de journaliste, vond ik niet goed uitgewerkt. Maar genoeg geklaagd! Het is namelijk zo dat ik een bepaald boek heel veel verkoop: Zusje van Rosamund Lupton. Ik wilde het niet lezen, bang dat het tegen zou vallen net zoals bij Haar naam was Sarah. Maar ik kreeg het boek, dus kon ik het niet laten liggen. En ik moet toegeven dat ik snap waarom het in de top staat. Het boek leest heerlijk weg en het verhaal is pakkend. Als je het boek uit hebt vallen nog meer puzzelstukjes op hun plaats.

Voor degenen die nog niet van dit boek hebben gehoord, hieronder de tekst van de achterflap.

Als Beatrice tijdens een zondagse lunch een paniekerig telefoontje krijgt over de vermissing van haar jongere zus Tess, stapt ze op het eerste vliegtuig naar Londen. Naarmate ze meer te weten komt over de verdwijning, neemt de verbijstering toe over hoe weinig ze feitelijk weet van het leven van haar zusje – en ze is niet voorbereid op de angstaanjagende waarheden die ze onder ogen moet zien.

De politie, haar verloofde en zelfs haar moeder leggen zich erbij neer dat ze Tess hebben verloren, maar Beatrice kan dat niet. Naarmate ze dichter bij de schokkende waarheid komt, raakt ze steeds geïsoleerder van haar omgeving en wil niemand haar meer geloven.

Het verhaal is goed geschreven en je blijft benieuwd naar de ontwikkelingen. Toch kan ik niet zeggen dat ik het een spannend boek vond. The New York Times heeft als quote: “Zusje bezorgt je een brok in je keel, een adrenalinerush en rillingen over je rug die je zelfs op de heetste zomerdag laten bevriezen.” Dit heb ik zelf absoluut niet zo ervaren. Ik vond het gewoon een fijn boek om te lezen, maar spannend? Of een adrenalinerush? Nee, daarvan was bij mij geen sprake. Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb, want het was een leuk boek om te lezen. Ik noem dit soort boeken ook wel 'weglees-boeken'. Je begint er in en voor je het weet is het boek alweer uit. Mijn huisgenoot bewees dit temeer, door het boek dezelfde dag nog aan mij terug te geven nadat ik het aan haar had uitgeleend. Ik vroeg haar of ze gestopt was omdat ze het niet leuk vond. Maar nee, ze vond het een lekker boek en voor ze het wist had ze het uit. 

Ik ben benieuwd wat jou mening is over verkoop hits.

Lees jij deze hit-boeken graag?

En heb jij Zusje al gelezen?


Sterren: 3,5 (uit 5)

Zusje
Rosamund Lupton
Boekerij
€10,-

1 opmerking: