donderdag 10 april 2014

Half zwart - Sally Green

Twee weken terug las ik Half zwart van Sally Green. Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, want ik had op goodreads al veel positieve reacties gelezen. Ik was dan ook erg blij dat uitgeverij Moon mij een exemplaar wilde toesturen. Dank daarvoor!

Hoewel ik eigenlijk niet veel tijd had, besloot ik even een uurtje vrij te maken om te beginnen in Half zwart. Geen verstandige keuze van mij, want eenmaal in het boek begonnen zit je er helemaal in. Het verhaal vangt aan met een jongen, genaamd Nathan, die opgesloten zit in een kooi. Hoe of waarom weet je niet. Het enige dat je weet is dat hij slechts een doel heeft: ontsnappen.

Het verhaal gaat over Nathan. Hij is de zoon van een witte en een zwarte heks. Zwarte heksen zijn slecht en worden door de witte heksen geschuwd. Zijn hele leven lang wordt Nathan verafschuwt, zelfs door zijn halfzus die de schuld van hun moeders dood op hem afschuift. Alleen zijn oma, halfbroer en andere halfzus geloven in de goede kant van Nathan. Nathan wordt opgesloten door de witte heksen uit angst voor de drie gaven die hij voor zijn zeventiende verjaardag van zijn vader zal krijgen. Als hij deze niet ontvangt zal hij sterven.

Het boek is opgedeeld in zes episoden die uit verschillende hoofdstukken bestaan. Het eerste deel vangt aan op het moment dat Nathan gevangen zit, het tweede deel blikt terug op de tijd voor zijn gevangenschap. In dat deel leren we de jonge Nathan het best kennen en worden de keuzes die hij maakt begrijpelijk. We leren Nathan kennen als een goede jongen, maar langzaamaan groeit de duistere kracht in hem. Hij begint trekken te ontwikkelen die alleen zwarte heksen hebben, maar er tegen vechten lijkt zinloos. Twee vragen in dit boek staan centraal: voor welke kant kiest Nathan en zal hij zijn gaven tijdig ontvangen?

Half zwart is het debuut van Sally Green. De rechten voor haar boek zijn op dit moment al aan 25 landen verkocht en Fox 2000 heeft de filmrechten gekocht. Half zwart is het eerste deel uit een trilogie die ook wel wordt vergeleken met de boeken van J.K. Rowling en Stephenie Meyer. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de gelijkenis met deze boeken niet zie. In ieder geval niet qua verhaallijn. Wel leest Greens debuut even fijn weg als de boeken van Meyer en Rowling. Haar schrijfstijl is erg beeldend en wanneer Nathan door de bergen en bossen wandelt, lijkt het alsof je met hem meeloopt. (Gelukkig zonder de eventuele ademhalingsproblemen en krachtinspanningen) Ik heb onwijs van dit boek genoten en kijk uit naar het tweede deel, Half wild, dat in 2015 zal verschijnen.

Hoe lijkt jou dit boek? 

Zou jij het willen lezen?

Sterren: 4,5

Half zwart
Sally Green
Full Moon

€14,95 (tot 1 juni, daarna €19,95)

1 opmerking: