zondag 25 mei 2014

De waarheid en andere leugens - Sascha Arango

Sommige boeken begin je in, sla je de bladzijde van om en dan ben je verslaafd. De waarheid en andere leugens van Sascha Arango is zo'n boek. Ik zag dat dit boek op zaterdag 24 mei uit zou komen en had er een notitie van gemaakt in mijn agenda. Eigenlijk komt dat bijna niet voor, maar dit boek maakte me heel nieuwsgierig. Het was dan ook een hele verrassing toen ik hem vorige week bij mijn werk als leesexemplaar zag liggen. "Die is voor mij!" riep ik direct. Door drukte kon ik er niet direct in beginnen, maar dinsdagavond was het zover. 

Het verhaal - dat over Henry een meesteroplichter gaat die zowel zijn vrouw als minnares als de rest van de wereld voorliegt - is pakkend. Sascha Arango schrijft in volzinnen, en ieder woord is genieten. Of liever gezegd 'Elke zin is een vesting', een van Henry's favoriete opmerkingen over zijn werk. Ik merkte dat ik wel mijn aandacht bij het boek moest houden. Niet dat de inhoud lastig te volgen is - al zitten er wel leuke wendingen in! - maar de zinnen zijn soms iets complexer dan gedacht. Ik heb meerdere malen gehad dat ik een zin even opnieuw moest lezen omdat ik er een beetje overheen las. Bij veel boeken kan dat, bij dit boek (gelukkig) niet.

Zoals ik zojuist al korte benoemde, bevat het verhaal veel wendingen. Ik probeerde de auteur te slim af te zijn door sommige van deze wendingen te voorspellen, maar helaas ben ik geen goede toekomstlezer. (In tegenstelling tot Honor Eisendraht, de tarot leggende secretaresse van Henry's uitgever.) Slechts twee van de vele wendingen kon ik zien aankomen, de rest bleef een verrassing voor mij. 

Sascha Arango heeft een geweldig talent voor het uitwerken van personages. Ieder persoon heeft zijn/haar karaktertrekken, gedachten en (toekomst)plannen. Een recensie in Die Welt spreekt over Henry als 'gewetenloos en moordlustig. En de charmantste belichaming van het kwaad sinds Tom Ripley.' Ik moet toegeven dat ik direct nieuwsgierig ben geraakt naar Tom Ripley, want van mannen als Henry krijg ik (in boeken) niet genoeg!

Waarom raad ik dit boek aan?

 • Het boek is verrassend
 • De auteur maakt gebruik van mooi taalgebruik
 • Het verhaal gaat over een schrijver, en tja.. dat trekt mij meestal erg aan
 • Je ziet niet aankomen hoe het verhaal zich ontwikkelt
 • Ik verwacht (en hoop) dat dit boek een grote hit wordt in Nederland!

Heb ik jou nieuwsgierig gemaakt? Waarom wel/niet?

Sterren: 4,5 (uit 5)

De waarheid en andere leugens
Sascha Arango
Uitgeverij Signatuur
€19,95

7 opmerkingen:

 1. Heey, ik wilde even laten weten dat je genomineerd bent voor de Very Inspiring Blogger Award :). http://wereldachterwoorden.wordpress.com/2014/06/03/very-inspiring-blogger-award/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi! Bedankt voor je berichtje! Ik ga hem deze keer niet delen, omdat ik laatst ook al een soortgelijke award heb gewonnen. Wel erg bedankt!

   Verwijderen
 2. Het lijkt me wel een heel bijzonder boek, maar de cover spreekt me niet zo aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een heel interessant boek, ik ben er zeker nieuwsgierig naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig hoe verschillend lezers een boek ervaren. Ik deel het enthousiasme over 'De waarheid en andere leugens' van Sascha Arango absoluut niet:
  "Karakters zijn naar mijn smaak onvoldoende uitgediept en ontroeren of raken nergens".Of: "De waarheid in filosofische zin komt op geen enkele manier aan bod, wel wordt er leugen na leugen verteld en worden de nodige vluchtroutes gecreëerd om aan de waarheid te ontsnappen".
  Dit zijn slechts twee zinnen uit mijn beschrijving van het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat we zo verschillen over dit boek Ine! Zo zie je maar weer hoe mensen boeken op een andere manier kunnen ervaren :) Ik ga maar eens even een kijkje nemen op je blog om jouw hele recensie te lezen.

   Verwijderen
  2. O kom helaas niet op je blog uit als ik je naam aanklik. Hè jammer :)

   Verwijderen