maandag 19 augustus 2013

Kelderkind

Kelderkind is een boek dat ik al een lange tijd wilde lezen, maar steeds niet aan toe kwam. Tot de vakantie begon, toen had ik eindelijk tijd! De vormgeving is prachtig: mooi stevig papier met een prachtige harde kaft. Het verhaal trok mijn aandacht. Het gaat over Manfred, een Duitse jongen met een hazenlip. In zijn jongste jaren wordt hij veilig opgevoed door zijn ouders, totdat zijn vader overlijdt en zijn moeder in haar eentje voor hun tweetjes moet zorgen. Een jaar later ontmoet Manfreds moeder een nieuwe man met wie ze trouwt. Van begin af aan vertrouwt Manfred deze man niet, maar zijn moeder is blind van liefde. Manfred wordt naar een school gestuurd, waar de pesterijen vanwege zijn misvormde gezicht beginnen. 

Naast Manfreds verhaal, speelt een ander verhaal zich af: de geboorte van een prins. Deze prins lijdt aan een bepaalde ziekte, waardoor zijn huid zeer gevoelig is en snel loslaat. Hij wordt dan ook Vlinderhuid genoemd. Vlinderhuid heeft niet alleen een ziekte, maar zijn geboorte wordt ook opgevat als een smet. 


De verhaallijnen van Manfred en de prins vloeien in elkaar over. Soms is even onduidelijk over wie geschreven wordt, want naast Manfred en Vlinderhuid speelt ook het jongere broertje van Manfred een grote rol. Ook komt Kasper, een 'stomme' jongen, in beeld, die niet kan schrijven of praten. De jongen heeft de eerste zestien jaar van zijn leven doorgebracht in een kelder. Langzaam komt aan het licht waarom hij zijn leven in de kelder moest doorbrengen en wordt een mysterie dat niet ontrafelt mag worden, ontrafeld.

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, hoewel ik het af en toe toch lastig vond om door te lezen. Ook liepen de verhaallijnen soms zo dusdanig door elkaar dat ik even de kluts kwijt was over wie het precies ging. De hoofdstukken worden na verloop van tijd afgewisseld door verschillende personages. 

Dit jaar heeft Kelderkind de Woutertje Pieterseprijs gewonnen. 
Over het boek zei de jury:

Kelderkind is een boek dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar. De hoofdpersonen zijn de fictieve Manfred en de historische persoon Kasper Hauser. Twee outcasts, jongens die buiten de maatschappij vallen en van wie toch de levensverhalen razend knap met elkaar zijn vervlochten. Toch is het geen boek over slachtoffers want ook hier is niets zwart/wit. Goed en kwaad lopen dwars door elkaar heen en de roller worden regelmatig omgekeerd.
Manfred is een mismaakte jongen met een hazenlip en daardoor uitgestoten. Zijn lelijkheid is een loodzware rugzak die hem bij zijn hunkering naar geluk en liefde hindert. De jongen is zo afstotelijk dat mensen voor hem aan de kant gaan. Hij is afhankelijk van de onvoorwaardelijke liefde van zijn moeder.
De auteur verweeft zijn verhaal met dat van een andere uitgestotene: Kaspar Hauser, het kind dat tot zijn zestiende in een kelder leefde en toen de wereld is ingeschopt. Ook een verworpeling, niet door zijn uiterlijk maar door zijn anders zijn.
De auteur zet een labyrint uit: een doolhof waarin de lezer kan ronddwalen en de weg kwijt kan raken om uiteindelijk weer het juiste pad te vinden. De puzzelstukjes van het grote raadsel worden langzaam in elkaar geschoven tot een kloppend geheel. De verschillende verhaallijnen komen uiteindelijk allemaal samen maar dan heb je wel een leeservaring achter de rug om u tegen te zeggen.
 
De auteur heeft een monument opgericht voor Kaspar Hauser en daarmee voor alle verstotenen en onzichtbaren.

Hoewel ik erg van het boek heb genoten, vind ik het lastig om een goed oordeel te vellen over het aantal sterren dat ik het boek geef. Het boek had mijn aandacht, maar soms ook weer niet. En hoewel de verhaallijnen goed zijn uitgewerkt, vond ik deze soms ook onduidelijk door elkaar heen lopen. Misschien kan je het beste maar zelf een oordeel vellen.

Sterren: 3 

Kelderkind
Kristien Dieltiens                        
De Eenhoorn
€22,95 

1 opmerking:

  1. Ik vond het ook een heel mooi boek. http://boekboetiek.blogspot.be/2012/08/recensie-kelderkind-kristien-dieltiens.html

    BeantwoordenVerwijderen