woensdag 19 juni 2013

Erebos

Ik had grote verwachtingen van Erebos, het eerste jeugdboek van Ursula Poznanski. Enkele maanden terug las ik haar tweede boek Saeculum, een onwijs spannend verhaal. Van anderen hoorde ik dat Erebos minstens zo spannend is, misschien zelfs spannender dan haar tweede boek. 

Erebos gaat over een computerspel. Velen op school spelen het, maar zij mogen hier niet over spreken. Je kan alleen aan de game komen als iemand het in opdracht van de bode - de opdrachtgever in het spel - voor je kopieert. Mensen die het spel spelen, zien er vermoeid uit maar zijn gelijktijdig opgewonden over de levensechtheid van het spel en de spanning die zij ervaren. Wanneer Nick de dvd-tjes ziet rondgaan, wordt hij nieuwsgierig. Hij kan zijn geluk niet op wanneer hij wordt aangesproken om ook aan het spel deel te nemen. Hij merkt al snel dat het spel verslavend werkt en dat hij niet zomaar met het spel kan stoppen: hiervoor is toestemming nodig van de bode. Ook gebeuren er rare dingen op school; er wordt een pistool gevonden, mensen ontvangen dreigbriefjes en leerlingen komen niet opdagen. Nick merkt al snel dat Erebos meer is dan een game, het is levend en het zuigt je mee. Wanneer Nick een gevaarlijke opdracht krijgt van de bode, begint hij te twijfelen. Weigeren betekent dat zijn fictieve personage sterft, doorzetten betekent iemands dood. 

De eerste 250 pagina's moest ik mezelf dwingen door te lezen. Het verhaal trok me niet en ik vond het onrealistisch. Maar omdat ik toch een eerlijke review wilde schrijven, moest ik het boek uitlezen. Gelukkig werd het verhaal beter nadat ik doorlas. Hoewel ik met een goed gevoel het boek dichtsloeg, kan ik Erebos geen aanrader noemen. Ik vind het belangrijk dat een boek van begin af aan meeslepend is en dat je door wilt blijven lezen. Dit miste ik bij het boek. Helaas.

Sterren: 2 ½ 

Erebos
Ursula Poznanski
Lemniscaat
€18,95

2 opmerkingen:

 1. Hey Bibi,

  Leuk blog heb je!

  Jammer is dat he wanneer je erna uitkijkt om een boek te lezen en het dan zo tegenvalt.

  Wat jij nu opschrijft is voor mij ook altijd een reden om toch door te lezen, ik wil een boek graag uitlezen, het moet wel heel erg zijn wil ik een boek niet uitlezen, de ervaring is dat het ondanks een begin wat heel moeilijk is om door te komen daarna alsnog een heel goed boek kan worden.

  Groet,
  Kat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kat,

   Bedankt voor je reactie! Gelukkig komt het niet al te vaak voor dat ik een boek niet leuk vind, maar deze keer vond ik het toch wat lastiger dan normaal. Door in het boek verder te lezen, werd het uiteindelijk toch nog met 2 1/2 ster bekroond. Anders was het waarschijnlijk wel lager uitgevallen.

   Groetjes!

   Verwijderen