vrijdag 7 november 2014

Valavond - Marita de Sterck

Ik las afgelopen week Valavond van Marita de Sterck. Ik merkte dat ik het moeilijk vond een mening te vormen over dit boek. Enerzijds vond ik het verhaal prachtig omdat het klein bleef, anderzijds verwachtte ik als lezer meer informatie over de oorlog. Niet per definitie om meer te leren, maar misschien om het verhaal toch nèt iets groter te maken. Hoewel de kracht juist misschien wel schuilt in het 'kleine' van het verhaal.

Het is 1935. Mona is opgegroeid op de boerderij van haar tante en oom. Daar wordt ze op een vreselijke manier behandeld en wanneer ze de leeftijd krijgt van zestien jaar wordt ze door haar tante naar een café in een ander dorp gebracht om daar te werken. Dit is niet een gewoon café, maar een café waarbij de dames de mannen dienen te plezieren zonder al te veel bloot te geven. De buurjongen van het café is Stan, een bakker op wie Mona smoorverliefd raakt. Maar Stan is verliefd op Marieke en probeert diens hart te veroveren. 

De oorlog breekt uit en Mona besluit een gevaarlijk spel te spelen door een sluwe Jodenjager uit te horen die een oogje op haar heeft. 

Zoals gezegd is het mooie van het verhaal dat het klein is. Het speelt zich allemaal in één dorp af en het verhaal toont de onwetendheid van mensen ten tijden van de oorlog. Anderzijds miste ik iets in het verhaal. De oorlog mocht beter belicht worden of misschien dat de lezer meer informatie kon krijgen buiten de personages om. 

Het viel me op dat Marita de Sterck behoorlijk Vlaams schrijft, logisch ook want ze ís Vlaams. Maar voor mij was dat even wennen. Ik moet toegeven dat ik het erg leuk vond om te lezen en dat ik sommige stukken voor mezelf voorlas met een Vlaams accent. Op deze manier merkte ik nog beter hoe mooi zacht de Vlaamse taal is. 

Heb jij wel eens een boek van Marita de Sterck gelezen?

Valavond
Marita de Sterck
Uitgeverij Querido
€15,99 

2 opmerkingen:

  1. Ja, ik heb "Kwaad bloed" van haar gelezen en die vond ik niet zo leuk. Dit verhaal klinkt beter...

    BeantwoordenVerwijderen