dinsdag 1 oktober 2013

Hallo Paleo

Bron: http://www.studiobaard.com/Hallo-Paleo-Kookboek
Misschien vind ik kookboeken wel één van de leukste boeken. Eigenlijk weet ik het wel zeker. Ik vind het heerlijk om nieuwe gerechten uit te proberen en lekkere taarten en koekjes te bakken. Vandaar dat ik zocht op “kookboek van het jaar”. En wat bleek? Er is daadwerkelijk een wedstrijd omtrent kookboeken. Elk kookboek dat in 2013 is uitgegeven, kan worden opgegeven om mee te dingen naar de titel ‘kookboek van het jaar’. Ook zijn er kookboeken die kunnen meedingen naar de titel'meest duurzame kookboek van 2013'. Ik raakte nieuwsgierig naar deze kookboekgroep en besloot een kijkje te nemen.

De vijf genomineerden voor 'het meest duurzame kookboek van 2013'zijn als volgt:

- Een broodje in de oven van Tamara Weide
- Eerlijk, wilde & duurzaam. De gans opeten van Donald Buijendorp   & Ed van den Schootburgge
- Hallo Paleo van Willeke Linneman
- HERFST van Iris Boonstoppel
- Oerkoken van Willem ter Steeg

Mijn oog viel direct op Hallo Paleo. Deze enigszins bijzondere titel vond ik niet erg ‘kokkerellig’ of duurzaam klinken, waardoor ik nieuwsgierig werd naar de inhoud van het boek. Het bleek een boek te zijn waarin recepten staan zonder suiker, zuivel en gluten. Nu ben ik al enige tijd naar een dergelijk boek opzoek. Ook een beetje als naslagwerk, want het lijkt of ik de laatste tijd alleen maar tegenstrijdige berichten hoor. Zoals granen, deze zijn gezond toch? Een brood moet zoveel mogelijk granen bevatten, want anders is het niet vullend. Maar toch blijk ik hierover ook voor de gek te zijn gehouden. Want wat blijkt? Granen bevatten schadelijke stoffen zoals gluten, phytaat en lectines die de darmwand beschadigen en immuunreacties uitlokken. (Dit heb ik letterlijk uit het boekje overgenomen, deze wijze woorden heb - en kan - ik niet zelf verzonnen/verzinnen). Ook verhogen ze de insulinewaarde die zorgen voor een suikercrash waardoor we binnen no-time weer trek hebben. Dit komt mij erg bekend voor!


Hallo Paleo geeft een duidelijke uiteenzetting over verschillende soorten voedsel. De auteur, Willeke Linneman vertelt hoe er 200.000 jaar terug geleefd werd. Wat at men toen? Blijkbaar is het voedsel dat toen gegeten werd nog steeds het beste om nu te eten. Als je echt gezond wilt eten dan moet je eigenlijk heel veel laten staan, sowieso alle suikers, zuivel en gluten. Wat mag je nog wel? Nou.. heel veel! En vooral lekkere dingen blijkt. Wel moet ik toegeven dat er even diep in de buidel gegraven moet worden voor sommige aankopen zoals amandelmeel (1kg €15,-) en kokosolie (€6,95 voor 500 gram). Maar daar kan je dan ook weer even mee vooruit. 

Verder biedt het boek een overzicht van een 'voedselkalender', welke groenten/vruchten het best te verkrijgen zijn in welke maand. Ook toont het superfoods en de werking van verschillende kruiden. Wist je bijvoorbeeld dat dille goed is voor de spijsvertering en dat het helpt bij winderigheid. Ook kalmeert het en zuivert het de urine. Woow! Wat kruiden wel niet kunnen!

Omdat ik toch een eerlijk oordeel wil kunnen vellen over de kwaliteit van recepten, heb ik vandaag een taart gebakken middels een recept uit Hallo Paleo. En wel te verstaan een citroentaart. De beschrijving was enigszins kort, maar over het algemeen wel duidelijk. De taart is ietwat zuur uitgevallen, maar dat kan aangepast worden naar eigen smaak. (Ik hou namelijk zelf niet zo van zuur, dus ik mag hier niet over klagen!) Mijn huisgenoten vonden de taart overigens heerlijk.


Mijn oordeel over het boek:
Hallo Paleo biedt een helder overzicht van wat gezond voedsel is. Hoewel ik al snel bij gezond aan heel veel groente en heel weinig zoetigheid denk, presteert Linneman het om een boekje vol heerlijke recepten te publiceren. Zo kan ik niet wachten om de Paleo pap (pap van appelmoes met amandelmeel, kaneel en een snufje amandeschaafsel) te eten en smelt ik al bijna bij het idee van (gezonde) bananenmuffins. Wel moet ik even kwijt dat je niet vies moet zijn van kokosmelk, want dit is een veel voorkomend ingrediënt in het kookboek. 

De recepten zijn allen gemakkelijk te maken en als je eenmaal kokosolie, kokosmelk en amandelmeel in huis hebt, heb je direct de hoofdingrediënten voor de meeste recepten. Deze staan overigens duidelijk ingedeeld: ontbijt, lunch, diner, bloemkolen (hihi), toetjes, snacks en smoothies. Jammie!

De vrolijke, ietwat bijzondere maar leuke, illustraties van Ngating Lee vrolijken het boekje in A5 formaat op. Ben je op zoek naar een kookboek met gezonde recepten en denk je er over na om gezonder te gaan eten? Dan kan ik je Hallo Paleo zeker aanraden. Voor een leuke prijs (€16,95) heb je de mogelijkheid bekend te raken met heel veel lekkere en gezonde recepten. Ik ben er in ieder geval erg blij mee!

Sterren: 4,5 (van 5)

Hallo Paleo: Het oergezonde kookboek
Willeke Linneman
Boekenbent
€16,95


Ik ontving een heel vrolijk pakketje in de bus. Vol met postzegels van nog voor de euro. Ziet er wel leuk uit zo he?


Benieuwd naar de site van kookboek van het jaar? Klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten